O rasa formata in 1893 cu originea din Zburatori de Szeghed, Jucator Komarom linie veche(de unde se trag si varietatile baltate de Timisoreni, acum considerate disparute) si Hunkari Turcesti, Rolleri Orientali vechi(Orasul Timisoara fiind Pashalac Turcesc peste 150 de ani, de aceea si fluxul de rase jucatoare in judetul Timis). Pasari cu aptitudini foarte bune de zbor si joc.
Uitandu-ne in trecut la rasele vechi din care a luat nastere aceasta rasa rog crescatorii sa nu ia drept referinta rasa Jucator Pestrit de Timisoara, rasa omologata in Germania. Tot respectul pentru munca depusa si pentru stabilizarea varietatii respective. Ca si crescator a liniei vechi as dori sa mentin aceasta rasa cum a fost ea formata initial, cu toate varietatile de culori si trasaturile fizice date in scrierile vechi, evident insotite de aptitudinile de joc!
O mica descriere a trasaturilor mostenite de la stramosi. Detalii si observatii facute de mine din propria voliera privind pasarile pe care le detin, acestea insotite de argumente si descrieri de la batranii crescatori de Jucatori de Timisoare linie veche.
Voi evidentia cateva din detaliile observate: incepand cu originile acestor porumbei.
1 Jucatorul de Komarom, O rasa foarte populara si raspandita pe teritorium Maghiarilor implicit al fostui imperiu Austro-Ungar(perioada in careaceste pasari au ajuns si in campia banatului),avand in vedere aptitudinile bune si aspectul placut al acestor porumbei, o rasa care inainte venea in mai multe varietati de culoare cum ar fi, baltati pe pag, capaciti(cu remige albe/schipitzati), unicolori si pestriti, cu o pestritatura uniforma neordonata. Timisorenii vechi venind in aceleasi varietati mostenindu-le. O alta trasatura mostenita,destul de pregnanta vizual ar fi motul cu cele 2 rozete. Oalta trasatura ar fi marimea corpului fiind pasari de talie mica cu un aspect foarte placut.
2 Zburatorul Szeghedin. O rasa care a prezentat un zbor foarte bun fiind si o rasa foarte raspandita datorita acestui detaliu. Aceasta rasa avand urmatoarele culori: Unicolori, baltati pagi, capaciti, pestriti. Din nou trasaturi transmise si jucatorilor de Timisoara. O rasa de talie mica, finuta, aerodinamica, trasatura de baza mostenita fiind forma capului, lungimea gatului si alura in sine.
3 Roller oriental. O rasa care sta la baza a multor rase implicit (surpriza) Jucatori de Timisoara. Trasatura cea mai bine transmisa de la aceasta rasa este jocul, Timisorenii mostenind stilul oriental de joc. O mica observatie facuta de catre mine este aceea ca anumiti Timisoreni vechi prezinta trena si mostenesc o o forma mai alungita a corpului cu o pozitie mai orizontala, privind aceste exemplare trenate, estetic vorbind, daca le-am elimina moturile, ar arata identic cu rollerii turcesti vechi care sunt prezentati si pozati in alb negru in anumite scrieri vechi, de regula cele Germane! Varietatile de culoare, unicolori, baltati pe pag, capaciti, pestriti, almonzi.
4 Hunkari Turcesc. Inca o rasa adusa in europa de catre Otomani. Acesti porumbei fiind crescuti ca si pasari de amuzament datorita jocului si aspectului placut de catre Sultani si familia acestuia, acesti porumbei fiind deseori folositi ca dar cunostintelor si aliatilor. Pasari cu moturi cui de talie mica, mai alungiti decat contemporanii lor de acum(bluetii, satinetii, silveretii..etc) Ei fiind de regula baltati, capaciti deseori cu piepturi inchise, anumite exemplare prezentand incaltatura(ciorapi/strimfi) altele fiind fara pene pe picioare, anumite exemplare fiind florati(cravatati) altene fiind cu piept simplu, erau ecemplare motate cu moturi cui sau si tot odata si nemotate. O trasatura ce apare in Timisorenii vechi mostenita de ca aceasta rasa sunt ciorapii. Am sesizat dupa anumite consangvinizari tentinta acestor ciorapi sa apara si nu numai. La o consangvinizare accidentala bunic nepoata(s-au luat ei si i-am lasat asa) mi-au dat un pui cu o mica floare in piept.
Tin sa mentionez ca Timisorenii ce-i detin eu provin de la crescatori care nu au facut nici un fel de hibridar drept dovada omogenitatea acestora pasarile fiind identice din toate punctele de vedere mai putin culorile si desenul fiind variate. Asta in cazul in care se va aborda ipoteza hibridarii(consider ca nici o hibridare contemporana nu este benefica acestei varietati vechi, din punctul meu de vedere forma lor originala este cea mai buna).
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.